Новини

Полските кинотворци изгубиха търпение

10.08.2023

Полските кинотворци изгубиха търпение

Филмовата общност на Полша изпрати отворено писмо до полския премиер Матеуш Моравецки

В края на миналата седмица представители на полската филмова общност изпратиха писмо до канцеларията на министър-председателя Матеуш Моравецки, в което изразиха възмущението си поради блокирания процес по въвеждане на европейските правила, които ще им осигурят възнаграждения от онлайн  ползване  на техните филми.

В писмото полските кинотворци директно обвиняват министър Чешински в лобиране на полските стрийминг услуги и в блокиране приемането на поправката в Закона за авторското право и сродните му права по отношение на възнагражденията от интернет. Също така, не скриват гнева си от факта, че човек, който няма елементарни познания за функционирането на филмовата индустрия, се опитва да решава съдбата на полските кинотворци,  демонстрирайки съюза си с международните корпорации. 

Интернет платформите, освободени от плащане на възнаграждения, извличат огромни активи от кинопродукциите, като почти не включват авторите в тези печалби. Посочва се, че очакваните годишни приходи на полския стрийминг пазар са най-малко 2,5 милиарда полски злоти. А хонорарите, които трябва да бъдат платени на филмовите творци за използването на техните произведения в интернет пространството, от друга страна, са само малък незначителен процент от тази сума - приблизително 1,5%.

 
В писмото се казва още, че в изявленията си министър Чешински премълчава факта, че поради над двегодишното забавяне на въвеждането на директивата Полша ще трябва да плати много високи санкции - разбира се от джобовете на всички полски граждани. През март тази година Европейската комисия подаде жалба срещу Полша в Съда на ЕС, като поиска глоба от 13 700 евро на ден, считано от датата, определена за прилагане на директивата. Полша отлага въвеждането на директивата от 785 дни. Глобата към днешна дата надвишава 10 милиона евро!

Публикуваме по-долу превод на самото писмо, а  оригиналният текст  ще откриете ТУК.

До

Министър-председателя

Канцелария на министър-преседателя

Варшава

 

Уважаеми Г-н Министър-председател,

Ние, представители на полската филмова общност, представляващи артисти, актьори и продуценти, приехме с възмущение изказванията на министъра на цифровизацията Януш Чешински, съдържащи се в интервю за Dziennik Gazeta Prawna от 1 юли 2023 г. и в интервю за портала Interia Biznes от 21 юли 2023 г.

И в двете интервюта министърът отрича министерството му да е блокирало приемането на поправката в Закона за авторското право и сродните му права, която въвежда възнаграждения от интернет за кинотворците. Ръководеното от г-н Чешински министерство обаче изпрати редица критични бележки към Министерството на културата веднага след паметната през декември среща на представители на полските власти с президента на платформата Netflix Рийд Хейстингс. Законопроектът, който до момента беше успешно придвижван на последователните нива , внезапно блокира.

Скандалното блокиране на закона от министъра на цифровизацията е факт. Това е още по-възмутително, защото  Полша се беше ангажирала да приеме до юни 2021г.  изменението, което въвежда директивата на ЕС относно авторското право в цифровия единен пазар. Г-н Чешински упорито повтаря, че действията му са причинени от „страх от увеличаване на цените на цифровите културни стоки“. Без съмнение обаче можем да кажем, че подобна аргументация е популистки трик, който има за цел само да подведе обществото. Анализът на цените на абонамента за стрийминг услуги в Европа и по света ясно показва, че в страните, в които са в сила или са въведени наскоро законово гарантирани възнаграждения за творци, не е имало увеличения на цените на абонамента по тази причина. Увеличението на цените на абонамента не е отговор на законодателството в отделните държави. Те са резултат от глобалната ценова политика на стрийминг услугите. Ако абонаментът за стрийминг се увеличава - това се случва в много страни едновременно, независимо от действащото законодателство в тях (примерът на Netflix, който току-що въведе такси за споделяне на акаунти по целия свят, включително Полша).

С действията си министър Чешински призовава към нарушаване на действащия закон в Полша, с който той може да не е запознат. Напомняме – Законът за авторското право и сродните му права в чл. 17 гласи: „Освен ако законът не предвижда друго, авторът има изключителното право да използва произведението и да се разпорежда с него във всички области на използване и право на възнаграждение за използването на произведението“. Възнаграждението трябва да обхваща всички области на използване, включително най-популярното в момента онлайн разпространение. Директивата на ЕС за авторското право директно урежда това и изисква всички държави в Европейския съюз да предоставят на творците възнаграждение, пропорционално на ползите, постигнати от платформите за стрийминг и други разпространители във всички области на използване .

В изявленията си министър Чешински премълчава факта, че поради над двегодишното забавяне на въвеждането на директивата Полша ще трябва да плати много високи санкции - разбира се, от джобовете на всички полски граждани. През март тази година Европейската комисия подаде жалба срещу Полша в Съда на ЕС, като поиска глоба от 13 700 евро на ден, считано от датата, определена за прилагане на директивата. Полша отлага въвеждането на директивата от 785 дни. Глобата към днешна дата надвишава 10 милиона евро!

Шокирани сме от показното нежелание на г-н Чешински да спази закона. Той безочливо  и директно отрича необходимостта от въвеждане на регулации относно изкуствения интелект, а липсата на такива може да доведе, наред с други неща, до събиране на лични данни в невъобразим досега мащаб. Липсата на подходяща регулация в тази област също застрашава всички културни индустрии, базирани на интелектуална собственост.

Недопустимо е човек, който няма елементарни познания за функционирането на филмовата индустрия, да се опитва да решава съдбата на полските кинотворци,  и  постоянно да доказва съюза си с международните корпорации. Противно на твърденията на министъра, хонорарите от интернет, които трябва да бъдат регламентирани с подготвената от министъра на културата поправка, нямат нищо общо с помощ или подкрепа за най-бедните творци. Затова, г-н Чешински или не знае съдържанието на директивата, която блокира, или съзнателно се опитва да заблуди обществото за пореден път. Хонорарите не са изключителен лукс, благодарение на който се градят богатства, а неразделна част от възнаграждението на всеки режисьор, установено в полското законодателство  от преди почти 30 години.

В Полша хонорари се изплащат от телевизионни станции, кина и разпространители на DVD. Само VOD (видео по заявка) платформите все още са освободени от това задължение. За съжаление, остарелият закон в комбинация с министъра, податлив на лобирането на стрийминг услугите, водят до ситуация, в която като полски творци сме дискриминирани и изоставаме много от европейските си колеги. Платформите, освободени от плащане на възнаграждения, извличат огромни печалби от нашата работа, като почти не ни включват в тези печалби. Очакваните годишни приходи на полския стрийминг пазар вече са най-малко 2,5 милиарда полски злоти. Възнагражденията, които трябва да бъдат платени на филмовите творци за използването на техните произведения в интернет пространството, от друга страна, биха представлявали само малък незначителен процент от тази сума - приблизително 1,5%. Полагат се на всички режисьори, чиито филми са достъпни на уебсайтове и благодарение на които тези уебсайтове изобщо могат да функционират. Лесно е да се изчисли, че тази сума е много по-ниска от глобата, наложена от Европейския съюз за неизпълнение на директивата. Някой в правителството инетресува ли се от това?

Безмилостните атаки на министър Чешински срещу създателите на полската култура са неумел опит да се отклони общественото внимание от обещанията, дадени на изпълнителния директор на Netflix. Това не е отношението, което очаквате от държавен служител. Тук е важно да зададем въпроса: продадени ли са възнагражденията от стрийминг за хиляди полски филмови творци  за обещанието за изграждане на инженерния център на Netflix, който ще наеме само няколко десетки служители?

Уважаеми Г-н Премиер,

Поради всички горепосочени обстоятелства бихме искали да Ви помолим за още една среща. Като представители на полската филмова общност бихме искали да имаме възможност да ви представим нашата позиция. Надяваме се, че ще намерите време за среща с представителите  на полските филмови творци, както намерихте време за среща с Рийд Хейстингс. Моля, посочете удобно за Вас време.

 

С уважение,

УС на Асоциацията на полските филмови дейци

УС на Полската гилдия на режисьорите

УС на Полската гилдия на  сценаристите

УС на Асоциацията на кинематографистите

УС на Националната камара на аудиовизуалните продуценти

УС на Гилдията на полските продуценти

УС на Синдиката на полските актьори

УС на синдиката  на филмовите дейциУС на Полската асоциация на монтажистите

УС на Гилдията на монтажистите  и постпродукцията

УС на Гилдията на полските режисьори  на документални филми

Председател на полската филмова академия

УС на Асоциацията на жените филмови дейци

Асоциация на аудиовизуалните автори и продуценти

Всички новини