Новини

Прокуратурата се заема с измамната авторско-правна агенция ЕАЗИПА

29.09.2015

Прокуратурата се заема с измамната авторско-правна агенция ЕАЗИПА

Развитието по случая с измамната Европейска агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права (ЕАЗИПА) е сведено до знанието на Софийска районна прокуратура, Софийска градска прокуратура, както и СДВР – Полицейско разследване. За това информира Министерство на културата с писмо от 24 септември 2015 г. до организациите за колективно управление на права Музикаутор, Филмаутор и Профон.

Напомняме, че със свое решение от 25 юни 2015 г. Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди, че ЕАЗИПА не може да оперира на музикалния пазар като организация за колективно управление на права. С решението стана ясно, че агенцията няма и не е имала право да сключва договори с ползвателите (заведения, хотели, търговски обекти, организатори на концерти, радио-телевизионни, кабелни и сателитни оператори и др.) за уреждане на каквито и да било авторски или сродни права в музикалното и аудиовизуалното изкуство.

В резултат на противозаконната дейност на ЕАЗИПА много ползватели бяха подведени, тъй като са плащали за репертоар, който агенцията не е имала право да предоставя.

Все още остава висящ въпросът, какво се случва със събраните от ЕАЗИПА авторски възнаграждения. Това следва да решат органите на прокуратурата, на полицията и Министерство на културата.

Музикаутор, Филмаутор и Профон заявяват, че ще предприемат всички възможни действия пред министерството за осветляване на този въпрос. Регистрираните организации за колективно управление на права настояват ползвателите, които имат сключени договори с ЕАЗИПА, да бъдат информирани своевременно, както и да бъде потърсена съответната отговорност от виновните лица.

Всички новини